Innholdet i denne artikkelen er mer enn 5 år gammel. Vennligst ta dette i betraktning når du leser artikkelen. All teknisk informasjon er sannsynligvis utdatert!

Har du et filmoppdrag hvor du føler for å ta med dronen din, er det noen ting du må ta hensyn til slik at sikkerhetsvaktene ikke setter seg helt på bakbeina.

1.april 2016 innførte International Air Transport Association (IATA) strengere regler for transport av Lithiumbatterier. Dette innebærer både lithium-ion (e.g. kamerabatterier) og lithium-polymer (dronebatterier).

Innsjekket vs. håndbagasje

Det er hvordan du sender batteriene som er den aller største forskjellen. Det er ikke lov på noen som helst måte å pakke slike ekstra-batterier i innsjekket bagasje! Det eneste du får lov å sjekke inn er dersom batteriet er koblet til dronen, og batteriet ikke overstiger 160Wh.

Du kan derimot ha med deg ekstrabatterier ombord som håndbagasje, men her er det også endel regler å forholde seg til, avhengig av Wh;

  • Under 100Wh: Selve loven til IATA lar deg ta med så mange du klarer av slike typer batterier, men de ulike flyselskapene har ulik praksis her. E.g. British Airways har maks 4 batterier så det er kjekt å høre med ditt flyselskap om hva gjeldende rutine er.
  • Mellom 100Wh og 160Wh: Av slike typer batterier kan du kun ha med deg to stk ekstra-batterier.
  • Over 160Wh: Dette er nå klassifisert som farlig gods og er ikke tillatt.

Og forresten; er batteriet ditt markert med Ah fremfor Wh så ganger du bare Ah med volt for å få rett tall!
Eksempel: «8000mAh 4S 14,8V» = 8Ah x 14,8V = 118,4Wh

Skjermbilde 2016-07-24 kl. 13.54.13

Hvordan klargjøre batteriene

Batteriene du skal frakte skal være utladet. Dvs holde seg på en volt som tilsvarer «state of charge» (SoC), og har ikke lov til å overstige 30% av denne verdien. Det er ikke pålagt å bruke LiPo safe bags, men det er absolutt å anbefale! her trenger du gjerne ikke en til hvert batteri, men ikke overfyll posene heller.

Hva med selve dronen?

Dette blir mer opp til deg. Det er ikke noe som hindrer deg i å ta denne med på flyet dersom du har en kasse til den som ikke overstiger størrelsen du kan ta med som håndbagasje, og er nok å foretrekke etter man har sett hvordan innsjekket bagasje blir behandlet av ground service. Dersom du velger å ta det som håndbagasje så husk å legg alle skarpe gjenstander (karbonfiber propeller..) i innsjekket bagasje!

Noe mer?

Dronen skal på ingen måte ha noe som helst mulighet for å kunne ved en tilfeldighet bli skrudd på. Teip kontakter, ta ut batteriet fra fjernkontrollen osv. Dette gjelder spesielt om du frakter dronen sammen med et tilkoblet batteri!

Mitt siste tips er at sikkerhetsvaktene ikke alltid er like oppdaterte på dagens regler. Om de blir skeptiske og ikke vil la deg ta det med inn, be om å få snakke med en leder, og evt på forhånd print ut denne og vis til de. Husk at de uansett bestemmer og selvom du muligens har rett, har de full myndighet til å gjøre det de mener er best for sikkerheten!