Innholdet i denne artikkelen er mer enn 5 år gammel. Vennligst ta dette i betraktning når du leser artikkelen. All teknisk informasjon er sannsynligvis utdatert!

Når du skal redigere så er det en ting som er viktigere enn alt annet; Skjermen du ser på! Det er også nettop her jeg ser flest folk tar snarveier. Man kjøper seg gjerne en überspec MacPro, også plukker man opp en tilfeldig skjerm på Lefdal.

Om du ikke selv vet hva du ser, så er det umulig å klare å levere et godt resultat. Du kan sitte å fargekorrigere til du blir gal, men vil fortsatt være feil når du leverer det fra deg til kunden. Og ja, selvom mange av kundene ikke ser forskjell eller bryr seg, så bør uansett du gjøre det. Alltid prøv å levere bilder du er stolt av, og ikke la skjermen du ser på ødelegge sluttresultatet.

 

Om du nå skal kjøpe deg en ny fin skjerm til videoredigering, så er det par ting du kan se etter og evt høre med selgeren om;

Først og fremst, video og foto går ikke om hverandre! ser veldig ofte at folk kjøper skjermer som er beregnet for fotografer og ikke for video/film/tv-produksjoner. Her er det primært to ulike standarder man forholder seg til, AdobeRGB og rec. 709 (BT.709).

100% AdobeRGB som mange skjermer skryter av, gir deg absolutt ingenting når du skal levere for broadcast. Ser du derimot at den har en 100% rec. 709 spec, så har du alt på det tørre!

NB! Det skal sies at DCI-P3 skalaen regjerer på kino, og rec. 2020 etter all sannsynlighet blir den nye skalaen for broadcast i fremtiden så vi kommer nok til å se fler og fler av disse skjermene om litt, men inntil videre så er de altfor dyre. Klarer du derimot å nå få tak i en 100% rec.2020 skjerm, så kjøp!

102647-Red-2020-vs-709-ORG

 

Det andre viktige en skjerm må ha, er et 10-bit panel. I motsetning til de fleste skjermer på markedet idag som er 8-bit og kun vil klare å vise 16 millioner farger, vil et 10-bit panel klare gi deg litt over 1 milliard! Dette vil igjen gi deg en ekstrem fordel når du skal gjøre etterarbeid som retter seg mot broadcast.

Bildene under er veldig dumma ned for å påpeke forskjellen, men i realiteten så vil ulikheten her være noe lignende. (Hvordan ville du ellers klart å sett ’10bit’ farger på din ‘8bit’ skjerm..)

 

8bit10bit 4K-Malas-image-2

 

Mitt beste tips akkurat for øyeblikket (14.juli 2016) er denne skjermen fra Dell (UP2716D).
Det er et 10-bit panel med 100% rec. 709 og koster «kun» 5.000,- !
https://www.prisguide.no/produkt/dell-up2716d-247100