Innholdet i denne artikkelen er mer enn 5 år gammel. Vennligst ta dette i betraktning når du leser artikkelen. All teknisk informasjon er sannsynligvis utdatert!

Mediasite er utstyr som brukes til automatisk videoopptak av forelesninger på bl.a. Høgskolen i Oslo og Akerhus.

Jeg var tilstede under årets Unleash konferanse i Madison, og deler litt om hva som interesserte meg og hvilke tanker jeg har for forbedringer av løsningen vi allerede har implementert på HiOA.

Mediasite Join

Join er en tjeneste som lar deg gjøre opptak av all videokonferanse. Opptakene lagres i Mediasitebiblioteket, og gir deg både fleksibiliteten til publisering, redigering, sikkerheten og resten av tilleggene som Mediasite-paraplyen gir deg.

Join aktiveres ved å ringe et spesifikt nummer for å legge til denne spesielle brukeren i din samtale. Ved å også legge på noen ekstra siffere så vil opptaket lagres direkte i en publiseringsmappe som du spesifiserer.

Tjenesten er aktiv nå, men vi avventer litt for å få tilgang til den via vår tekniske leverandør (Uninett) slik at det både blir rimeligere for oss som kunde, og gjør det mer fleksibelt for skalering, support og vedlikehold.

Join støtter allerede Cisco, Tandberg og Lifesize som vi har på HiOA, og bl.a. Skype for business som kommer om litt.

Vi har allerede mange auditorier og større klasserom som som har videokonferanseutstyr, og uten å sette ut ekstra recordere, vil man ha tilgang til opptak av forelesning også i disse rommene! Vel å merke så vil det ikke bli hel-automatisert her da foreleseren selv må ringe opp denne brukeren hver gang de har forelesning.

All-VTCs_transparent-454x250

 

Mediasite Monitoring Service

MMS er en tillegstjeneste som overvåker recorderene for feil, og rapporterer tilbake til en administrator. Den overvåker både Mediasite sin egen log, og Windows sin Event log for nøkkelord den mener er relevante for kritiske feil.

Administratoren velger selv hvilke feil den skal rapportere på, og også hvilken grad av feil den skal tolerere før den sier ifra.

Av typer feil som kan være interresant for meg å få beskjed om:

  • Recording was interrupted
  • low audio
  • ping down (no network)
  • no videoinput

Inntil videre støttes det kun e-post varsling, men lite håp om at de vil støtte sms e.l. etterhvert.

MMS krever en egen boks utplassert på institusjonen som Sonic Foundry har tilgang til. Boksen kan enten være hardware som er på utlån fra Sonic Foundry, eller settes opp som et VM image.

De snakket også om å lage en egen side/dashboard hvor du kan gå inn for å se alt av status på alle recorderene dine. Kan være veldig fint for infoskjermer plassert for intern bruk.

Skjermbilde 2016-05-07 kl. 21.20.05

Valg av codec

Er fort lett å bli litt forvirret når man ser på valgene av codecs man kan velge mellom når man skal gjøre opptak. Er ikke nødvendigvis én som er best, men de har alle sine for- og bakdeler.

I skillet mellom MP4 og Smooth streaming så er det noen viktige forskjeller. MP4 kan leses av så og si alt som støtter HTML5 standarden (alle nettlesere, inkludert iOS), og støtter også muligheten til å styre hastigheten på avspillingen. Smooth streaming har ikke denne hastighetsstyringen eller enkelheten i å vises overalt, men har derimot muligheten til å se ting live, og støtter adaptiv kvalitetsvisning.

Tips:  valg av hvilken codec som avspilles avhenger litt av hva nettleseren fortrekker. Dersom du f.eks ønsker å tvinge gjennom MP4 avspilling for å få hastighetsstyring kan du gjøre følgende:
«users can append ?useHTML5=True to the end of a presentation URL to force the use of the HTML5 player  »

De fleste velger nok derfor å gjøre opptak i begge disse formatene, spesielt om man sender ting direkte, men man vil se at det etterhvert begynner å slite litt på lagringsserveren.

For å ikke sløse så altfor mye med denne lagringen, er det lurt å være litt kresen på både hvilke formater, og hvilke kvaliteter man skal ta opp i. Det er også viktig å skille på hva som skal tas opp, om det er en vanlig forelesning (balanced) eller noe ekstraordinært (HD)

Må også nevnes at Sonic Foundry er i planleggingen for å fase ut Smooth streaming til fordel for mpeg-dash, men mer om dette kommer senere.

Se nedenfor for et cheat sheet til de ulike scenarioene:

Skjermbilde 2016-05-07 kl. 21.42.32 Skjermbilde 2016-05-07 kl. 21.41.30

 

Statistikk

Analytics har lenge vært en viktig del i Mediasite, men de har nå utvidet denne muligheten til å bl.a. gi deg bedre oversikt over hvor mye plass du bruker på serveren, og en forenkling av opprydding.

Under det nye valget «content storage» vil man kunne kjøre slike rapporter . Her kan du enten velge å se hva som tar opp plass av My Mediasite content og recorder content, og enda mer detaljert hvilke deler av presentasjonene som spiser plass (arkivert fil, redigert fil, head, mp4, smooth stream osv). Ved noen klikk kan man velge å f.eks slette alle arkiverte opptak mellom 1.jan -31.des 2015, og kun beholde de redigerte versjonene i mp4. Fin måte å både få oversikt, og rydde på serverdisken.

Skjermbilde 2016-05-08 kl. 17.31.35

 

Et lite tips jeg fikk fra de var også hvordan man kan vise heatmaps av seerenes bruksmønster. Ved å gå direkte inn på en spesifikk presentasjon etter du har kjørt en rapport, kan du klikke deg inn på «viewing trends» og få opp et heatmap av presentasjonen. Om du også aktivt bruker kapitler i presentasjonen, kan du veldig lett så hvilke kapitler studentene spoler seg frem til.

Skjermbilde 2016-05-08 kl. 17.06.17

Om du har personer som jevnlig ber om å få statistikk til sitt kurs, kan du også lage en schedule på å kjøre en slik rapport f.eks hver måned og sende den direkte på epost til foreleseren. Dette setter du opp på samme sted som du oppretter rapporter. NB! husk å vær forsiktig med hva du sender ut til brukerene dine! loggene inneholder mye data du sannsynligvis ikke har lov å dele (ipadresser, brukernavn, tidspunkt..)

Skjermbilde 2016-05-08 kl. 17.11.11

 

LMS

LMS integrering blir mer og mer viktig for mange institusjoner, og Sonic Foundry har lagt stor vekt på dette i det siste. For vår del på HiOA har ikke dette vært så stor fokus pga vårt valg av LMS (fronter). Dette endrer seg sannsynligvis nå som vi er på utkikk etter et nytt! De ulike valgene av LMS vi har har også en betydning på hvilken grad av tilgang eksterne tilbydere har, og hvilke funksjoner de kan gi oss.

Skjermbilde 2016-05-08 kl. 17.45.27

Eneste forskjellen her er Blackboard som ikke gir muligheten til å knytte publiseringskataloger til et kurs i LMS som automatisk oppretter roller og sikkerhetsinnstillinger for alle studenter. Med Blackboard vil dette fortsatt være mulig, men alt må opprettes manuelt for hvert kurs. (og regner med at alt dette må gjøres av en administrator..)

Det som går igjen på alle her er både single sign-on, slik at studenter som er logget inn i LMS og har tilgang til en video i Mediasite, slipper å logge inn en gang til i Mediasite, og muligheten til å embedde/linke til videoene direkte i et «rom» i LMS. Blackboard skiller seg litt ut igjen med å ikke la deg embedde videoavspilleren, men den kan linke deg videre til selve mediasitefilmen.

Skjermbilde 2016-05-08 kl. 17.53.21

Enten om man vil inkludere en spesifikk video eller en hel videokatalog fra Mediasite til sitt LMS kurs, kan foreleser trykke på en dedikert Mediasite-knapp i redigeringsverktøyet og enkelt søke etter alle de presentasjonene hun/han har tilgang til.

Skjermbilde 2016-05-08 kl. 17.58.12