Innholdet i denne artikkelen er mer enn 5 år gammel. Vennligst ta dette i betraktning når du leser artikkelen. All teknisk informasjon er sannsynligvis utdatert!

Du har sikkert akkurat kjøpt det en glinsende og muligens altfor dyr 4K skjerm, og blir nå møtt av dette nye begrepet «HDR». Men er det virkelig noe å satse på?

Med 4K så tok det fryktelig lang tid før man begynte se noe innhold man kunne bruke denne skjermen til. Først nå ser man 4K-innhold levert av bl.a. Netflix, og man ser også nå at Blu-ray med 4K begynner å innta butikkhyllene, og det først tre år etter 4K-skjermene ble en stor suksess ved CES-messen i Las Vegas.

Spørsmålet er om vi vil måtte vente de samme tre årene på HDR-innhold.

Hva er HDR?

Du har nok sett betegnelsen på iPhonen din. «high dynamic range» gir deg muligheten til å ta bilde, og vise både høylys og skygger i bildet ditt. problemet er ofte at det ser veldig uekte ut.

Her er HDR video litt anderledes, hvor de prøver å gi deg et så virkelig bilde som mulig.
«HDR» begrepet slik det blir brukt idag for å fronte denne nye TV-teknologoen, betyr i praksis 10/12-bit.

Hverdag for Broadcast

Innhold man leverer til TV og evt web, blir alltid «strippa» for kvalitet før den når seerene. Selvom filmen er gjort med et godt kamera som tar opp i 12-bit, vil man kode det om og levere dette i 8-bit. «HDR» skal forandre dette ved å gi vanlige konsumer-skjermer mulighet til å vise minst 10-bit innhold.

I filmverden har dette vært en standard lenge. Monitorene man både klipper og fargekorrigerer på, er i all sannsynlighet en skjerm som gir deg nettop 10-bit (og noen ganger 12-bit)

Dette er også grunnen til at innhold ikke vil la seg vente på like lenge slik vi så med 4K. Filmen ligger i all sannsynlighet som en master i 10/12-bit, og er en veldig liten jobb å komprimere denne pånytt, men denne gangen ikke ta like hardt i slik det ble gjort for å vise den i 8-bit.

Bit?

Når vi snakker om bit, så snakker vi om bl.a. hvor mange farger skjermen klarer å vise.
En standard TV/PC-skjerm idag leverer gjerne kun 8-bit farger (16millioner), mens en standard bradcast monitor, og denne nye «HDR» speccen vil gi deg 10-bit farger (1 milliard).
Får du ordnet deg en 12-bit skjerm, vil du ende opp med hele 68 milliarder farger!

HDR med konkurrerende standard

Noe av det store problemet nå, er at det er to konkurerende standarder; Dolby Vision, og HDR10.

Som det var med Blu-ray og HD-DVD er det store navn bak hver av HDR-standardene, og er enda veldig usikkert om hvilken av disse som vil bli den regjerende teknologien. Den viktigste forskjellen er at Dolby Vision er 12-bit, mens HDR10 «kun» er 10-bit.

Ultra HD Premium

Om du ser begrepet «Ultra HD premium» eller logoen plassert på innhold eller en TV-skjerm, kan du være trygg på at dette er noe som møter HDR10-standarden. Altså 10-bit, men ikke 12-bit. Er den reklamert med både «Ultra HD premium» og «Dolby vision», vil den støtte begge. En film kodet til Dolby Vision, vil dermed ikke nødvendigvis kunne spilles av på en «Ultra HD premium»-skjerm, og heller ikke sikkert en «Ultra HD premium»-film vil spilles av på en «Dolby vision»-skjerm

Kjøpe?

På spørsmålet om du bør handle en HDR-skjerm nå så vil jeg si at svaret er nei. Vent til de får bestemt seg for hvilken de vil gå for, og til det kommer mer innhold. Skal sies at bl.a. Netflix allerede (!) har begynt å aktivere innhold for HDR avspilling, men vi er nok noen år unna før standard tv-tv (broadcast) får kommet seg vekk fra det noe stusselige 720i 8-bit (?) standarden sin.