Innholdet i denne artikkelen er mer enn 6 år gammel. Vennligst ta dette i betraktning når du leser artikkelen. All teknisk informasjon er sannsynligvis utdatert!

«LUT» er ord som kastes mye rundt om dagen. «støtter monitoren LUT?», «Hvilken LUT brukte du i Davinci?» osv. LUT står for Look Up Table og kan for enkelthetens skyld kalles en fargeprofil du bruker i post.

Kameraet ditt har muligens en mulighet å ta opp i en eller annen form for LOG (Logarithmic Gamma). Om det er Canon C-log, Sony S-log, Alexa LogC Eller Blackmagic Film Log, vil de alle ha til felles at filmen du tar opp ser veldig grå og kjedelig ut. Dette gjøres for å kunne ta opp så mye informasjon som mulig, og gi deg full frihet i etterarbeid ved fargekorrigering.

En LUT legges over filmen din for å bringe tilbake både kontrasten og fargene du ønsker å vise frem. Dette kan gjøres i et NLE program som Final cut og Premiere, eller i fargekorrigerings-programmer som Davinci Resolve.

Det kan også brukes i selve monitoren på location for å vise kunden ca hvordan bildet vil se ut etter fargekorrigering. Ofte blir kunder nervøse av å se på det grå bildet av produktet de skal dytte, og klarer ikke helt å forstå sammenhengen med hvordan det ser ut etter post-arbeid, så like greit å vise de et bilde hvor fargene popper fra starten av.

 

Hvor får jeg tak i LUT?

Ferdige LUTs kan lastes ned fra nettet, enten betalte eller gratis. Her er en liste over flere som tilbyr LUTs, og gir deg muligheten til å laste ned noen av de gratis.