Innholdet i denne artikkelen er mer enn 6 år gammel. Vennligst ta dette i betraktning når du leser artikkelen. All teknisk informasjon er sannsynligvis utdatert!

Jeg mottar innimellom videofiler som er skutt på en iPhone, men er sjelden jeg får disse levert i kvaliteten iPhonen faktisk har skutt det på. Problemet er som oftest måten de blir sendt på uten å ta høyde for komprimering.

«Bare send de på e-post!» tenker nok de fleste. Kjapt og enkelt, men sender du film på e-post så vil du se at den komprimerer filmen før den sender den. «who cares» kan du nok også tenke, men det gjøres en ekstremt hard komprimering her. Både på filstørrelse (bitrate) og bildestørrelse (piksler). Det som en gang var en helt grei FullHD (1920×1080) film i 18Mbps, er etter e-postkomprimeringen 568×320 i under 1Mbps.. Helt ubrukelig å blande med andre typer materialer i en produksjon.

iPhonen tar opp i litt ulike bitrate avhengig av hvor mange bilder i sekundet du tar opp og bildestørrelsen. Se denne listen for fasiten på hva filmen bør være når du mottar den:

30fps = 17,6 Mbps
60fps = 26 Mbps
120fps = 90Mbps
240fps = 115Mbps
4K = 51Mbps

Løsning

Den aller beste kvaliteten får du om du bruker Airdrop mellom iPhone og Mac hvor den lander på sin originale 17,6Mbps. Vil tru at med å koble den fysisk til en Windowsmaskin med kabel at man også vil få denne originale filstørrelsen (tester dette senere). Ellers ser jeg at både iCloud og Dropbox komprimerer filmen ned til 10Mbps, men fortsatt veldig langt unna e-post sin 0,8Mbps.