Innholdet i denne artikkelen er mer enn 6 år gammel. Vennligst ta dette i betraktning når du leser artikkelen. All teknisk informasjon er sannsynligvis utdatert!

Vi har alle vært der. En disk har gått full og vi trenger ny. Etter en kjapp tur innom Elkjøp eller Eplehuset blir vi prakka på en Thunderbolt-disk og blir fortalt «de er superkjappe i forhold til de andre diskene!!». Noen velger å ukritisk høre på hva selgeren sier, og plukker med seg en disk med Thunderbolt-logo til en tusenlapp mer enn de tenkte.

Så er spørsmålet; er en «thunderbolt-disk» virkelig så mye bedre enn alt det andre? NEI! eller.. sannsynligvis ikke er nok svaret, men først må man forstå hva thunderbolt egentlig er. «Thunderbolt-disk» er ikke en ting. Harddisken de bruker internt i en pc/mac, eksternt via usb og eksternt via thunderbolt er de samme diskene. Thunderbolt er en overføringsteknologi (som USB). Enkelt forklart så kan man tenke at Thunderbolt er kabelen som sitter mellom harddisken og Macen. Og ja, Thunderboltkabel overfører data mye kjappere enn usb (thunderbolt2 = 20Gbps, usb3 = 5Gbps), men det har veldig liten betydning når selve harddisken kanskje kun klarer 1Gbps.

Se på disse eksemplene:

  1. Harddisk leverer 1Gbps til en Thunderboltkabel. Kabelen har teoretisk mulighet for å levere 20Gbps. Macen tar tilslutt imot 1Gbps.
  2. Harddisk leverer 1Gbps til en USBkabel. Kabelen har teoretisk mulighet for å levere 5Gbps. Macen tar tilslutt imot 1Gbps.
  3. SSD-hardisk leverer 4Gbps til en Thunderboltkabel. Kabelen har teoretisk mulighet for å levere 20Gbps. Macen tar tilslutt imot 4Gbps.
  4. Hardisk-raid leverer 6Gbps til en USBkabel. Kabelen har teoretisk mulighet for å levere 5Gbps. Macen tar tilslutt imot 5Gbps.

I visse tilfeller vil hastigheten på harddisken overgå hastigheten på USB-kabelen, og man vil endelig se en fordel av Thunderbolt. Men her snakker vi enten veldig dyre SSD eller Raid-løsninger.

Hør derfor med selgeren om hvor rask selve harddisken er. Hvor mange Mb/MB den klarer å levere i sekundet, og ikke hva den teorietiske hastigheten til kabelen er.

Husk også at teoretisk hastighet er nettop: teoretisk..