Innholdet i denne artikkelen er mer enn 6 år gammel. Vennligst ta dette i betraktning når du leser artikkelen. All teknisk informasjon er sannsynligvis utdatert!

Gjør dette i litt omvendt rekkefølge. Dette er del1 av utstyrsgjennomgangen min, og del2 med listen over opptaksutstyr som jeg bruker om dagen legger jeg ut straks!

Som med opptaksutstyr så spør folk meg ofte om hva jeg bruker for å redigere video, og siden jeg både er ganske fæl på å glemme ting og liker gjøre ting enkelt, så valgte jeg å lage en liste. Jeg skifter ut dette utstyret jevnlig når jeg finner en ny favoritt eller får et nytt bruksmønster, men dette er hva som er i suiten min akkurat nå;

 

 • Maskin: Apple Mac Pro (late 2013)

  En veldig god maskin nesten uansett hvilken spec du velger, men noe overpriset nå som dollarkursen har forandret seg en del. Skulle jeg valgt en ny maskin idag, ville jeg nok heller gått for en godt specet iMac.

 • Display: Samsung U28D590 4K

  En helt grei skjerm, men ikke noe anbefale til noe annet enn til UI. Ikke kjøp denne om du er på utkikk etter noe som også kan fungere som en monitor da den er ganske dårlig på korrekte farger (til og med etter kalibrering). Vil derimot anbefale Dell sin nye UltraSharp serie med 100% REC709!

 • Høyttalere: KRK RP5G3

  Gode monitorer for å klare levere korrekt nøytral lyd. For noen er disse muligens i overkant dyttet opp på bass, men jeg syns de er helt perfekte å ha i en suite.

 • Lydkort: Focusrite Scarlett 2i2

  Har aldri vært noe super fornøyd med Apple sine egne innebygde lydkort, så valgte å investere i noe eksternt. Scarlett gjør akkurat den jobben den skal, og har både jack-output til KRK’ene, XLR med phantompower for mikrofon og egen headset utgang med direkte monitorering. Enda et pluss er at den kjører strøm via USB så man slipper enda en kontakt.

 • Headset: Audio Technica ATH-M50x

  Det nye favorittheadsettet mitt når jeg virkelig vil jobbe med lyd! Ulempe med dette headsettet er at den finner ALLE feil du har gjort under opptak. Det leverer sylskarpe detaljer og er perfekt nøytrale. Derimot ikke noe å bruke til generell musikklytting da de blir litt for… nøytrale.

 • Mikrofon: Audio Technica AT-2050

  Supergod kondensatormikrofon som primært er laget for sangvokal, men fungerer like fint til innspilling av voiceover, podcaster og som en ekstra mikrofon på sett. Den er XLR og må derfor ha et eget lydkort (med phantom e.g. Scarlett). Den har også tre valgbare polardiagrammer; omni, nyre, åttetall. 

 • Midi keyboard: Novation Launckey25

  Dette har nok ikke så mye i en redigeringssuite å gjøre, men er et veldig greit keyboard for de som ønsker å starte med musikkproduksjon. 25 tangenter, 16 multitouchpads, 8 skruknotter ++. Alt kjøres over en USB input slik at man slipper midi interface.

 • Input: Wacom intous5 medium

  Ingen tvil om at det er rimelig ugunstig for skulderen å sitte jobbe med kun en mus. Et tegnebrett som Intous er helt perfekt for avlastning, men må innrømme at jeg oftere går over til den gode gamle musen med mindre øktene blir veldig lange. versjonen i M er nok den mest attraktive størrelsen, og er både trådløs og har knapper man selv velger funksjon til. Brettet kan også med et tastetrykk brukes som en stor multitouch arbeidsflate uten behov for penn. 

 • TimeMachine: WD MyBook 4TB

  Ikke så mye å si om denne. standard usb disk som kun har oppgave å ta timemachine backup av lokaldisken. Velg evt noe annet rimelig og bruk pengene på en god ekstern raid til redigering.

 • Redigeringsdisk: LaCie 2big v2

  Er noe usikker om jeg kan anbefale denne. For prisen så er det en veldig kjapp redigeringsdisk med Thunderbolt2 og klokker inn på rundt 400MBps som er helt perfekt for redigering i 4K og/eller multicam, men de er noe ustabile når det kommer til autoeject og diskfeil. Eject skjer kun om den ikke har vært i bruk på noen timer, og kun opplevd diskkrasj én gang (men er da én gang for mye). Husk å ha backup om du går for denne, men alternativene er som oftest langt dyrere, eller ikke i nærheten av hastigheten.

 • Backup (NAS): Netgear ReadyNAS 104

  En særdeles treg NAS, men har fungert helt greit for min del. Bruker denne for å ha en ekstra kopi av råmateriale, og fører kun over data en gang etter hver opptaksdag. Ville nok ha anbefalt noe raskere, men har derimot vært veldig stabil.