Innholdet i denne artikkelen er mer enn 6 år gammel. Vennligst ta dette i betraktning når du leser artikkelen. All teknisk informasjon er sannsynligvis utdatert!

Det er veldig mange måter å spare noen kroner når du skal ha et nytt kamera eller tilhørende utstyr. Og for å gjøre jobben noe enklere så har jeg satt sammen en veldig kort liste.

 1. Start enkeltmannsforetak

  Dersom du ikke har et firma fra før av, start et ENK! Såfremt du kan vise til en inntekt (fakturering av tjenester eller salg av produkter) har du rett på fradrag. Dersom du også kan vise til over 50.000,- i inntekt, har du også krav på MVA-fradrag.

 2. Gjør et søk for å finne rimeligste butikk

  Dette er nok den mest kjente av alle. Gjør et søk! Bruk Kelkoo, Prisguide, Prisjakt e.l.

 3. Ta kontakt med butikken

  Når det kommer til kamerautstyr her i Norge, er det ikke så veldig mange butikker å velge mellom. Ta kontakt direkte til Video4, Scandinavian Photo (Fotovideo), Japan Photo eller Interfoto på e-post, Twitter e.l. for å høre om de har en bedre pris de kan tilby deg. Er veldig sjeldent jeg får et negativt svar tilbake, men derimot veldig ofte de slår av 10-20%. Gjør litt forarbeid her, og ikke forvent at du får noe særlig med rabatter når du først er i butikken.

 4. Se lengre enn kun Norge

  Bruk f.eks BHphotovideo i USA til å sammenligne priser. Husk at om du handler her så må du regne med fraktkostnader (fort 1.000,-) og 25% MVA (fradrag se punkt.1). Ha et våkent øye med dollarkursen da den nå om dagen (2015) er veldig høy og lønner seg sannsynligvis ikke å handle fra utlandet. Ta eventuelt prisen tilbake til våre norske leverandører og spør om de kan matche den.

 5. Kjøp brukt

  Må du ha det nytt og ubrukt? eller..? Er veldig mange der ute som kjøper ting de ikke har brukt for eller har råd til, og legger det ut veldig lite brukt på e.g. Finn og Ebay. Sammenlign priser nøye, og ta gjerne en prat med selgeren før du kjøper. Hør også gjerne om du kan slå sammen flere av de andre produktene han/hun selger for å få en bedre pakkepris. Husk igjen at dersom du kjøper fra utlandet så kommer det både mva og eventuelt fraktkostnader.

 6. Dra på tur

  Dersom du er på utkikk etter noe spesielt og kan handle gammelt, f.eks eldre optikk eller skikkelige filmstativer, ta deg en tur utenlands! Reis til steder der de i lang tid har drevet med filmproduksjon. I Berlin, London og LA kan du fort gjøre veldig gode handler på ulike bruktbutikker. Med de fleste av dagens kameraer kan du bruke adaptere for å feste gammel god optikk. Kjøp kjente merker og be om å få se de kjappeste linsene. Se også etter gode stativer! Finner mye eldre Sachtler ben og hoder i Berlin f.eks.

 7. Ikke kjøp!

  Må du virkelig eie den linsa? Det er veldig enkelt å dra å kjøpe seg noe nytt utstyr, men veldig ofte er det like greit å leie dette. Om det er noe du trenger å øve deg på, så kan det være greit å ha dette selv, men om det er noe mer spesielt som du kanskje kun skal bruke på et par oppdrag kan det være lurt å se om noen leier (eller låner!) dette ut for en dag eller to. Husk igjen å be om en bedre pris dersom du har flere opptaksdager.