Film

Dybdeskarphet: Når skal man (ikke) bruke det?

12 Sep , 2012  

This content is more than 6 years old. Please, read this page keeping its age in your mind.
Any technical information given may be outdated!

DOF/Dybdeskarphet er noe man hører veldig mye om for tiden, og er en av de store salgspunktene med HDSLR. Store sensorer gir en veldig lav og fin DOF som både kan gjøre filmene dine til bildemessige kunstverk, eller ødelegge den helt. Nøkkelen er som med alt å bruke det med måte.

Bobby Marko fra bobbymarko.com har skrevet en god artikkel om hvordan dybdeskarpheten best kan utnyttes, og når den bør unngås.

Her er noen nøkkelpunkter:

 • + Brukes for å skape spenning og dramatikk i scener. Spesielt synelig i nære bilder.
 • + Brukes for å styre fokus fra seerene fra et objekt/skuespiller til et annet.
 • + Skape nærhet til to skuespillere ved å distansere de fra bakgrunnen.
 • – Bør ikke brukes for instruksjonsfilmer hvor hovedformålet er å enkelt vise frem objekter.
 • – Bør ikke brukes på overblikksbilder da hovedmålet med slike shots er å vise det totale miljøet.
 • – Bør ikke brukes i actionsekkvenser eller hvor du følger en person. Vær snill med kameraassistenten!

Hovedregel jeg selv følger er å kun bruke lav dybeskarphet såfremt det er en regissert og planlagt shoot.
Sport, dokumentar eller run&gun? bruk høy f-stop!

By5 Responses

 1. http://www./ says:

  You’ve got it in one. Couldn’t have put it better.

 2. Thais comentou em 15 de fevereiro de 2010 às 15:40. Julia, eu cstumava usar o sabonete liquido Toleriane, mas acho que ele saiu de linha, pois não acho mais no site. Será que foi substituido por esse demaquilante?Tu conhece algum (bom!!) sabonete líqudo pra peles sensíveis? Beijo!

 3. We are going to keep our blog updated, the semi truck arrives tomorrow morning and we will have more information at that time. I think we are staying in Allentown but distributing right in NY. Thanks for your patience.

 4. Very good points Cherry! I’ve adjusted the wording some to reflect more of that concept – that you can control making yourself more valuable. That was ultimately my point, and I hope the rewording makes for a better message.

 5. Je to šaškárna od začátku. Jsem přesvědčen, že pokud by byl navržen "V kráječ" nebo přímo "Klaus Fuks" tak bude zvolen. Minus iqoši spolu s absolventy FF by je určitě, i když každý z jiného důvodu, provolil na hrad.S pozdravem: studujte vnější balistiku a nebudete větrem překvapeni! V 5.10 ZULU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *